Hæverfallsetra

 

 

Ved foten av Ryphøa, ca. 700 meter over havet ligger Hæverfallsetra, som er setra til gården Sundset i Rennebu. Hit kommer du ved å kjøre bomvegen Nyseterdalsveien, setra ligger ca. 5 km fra gården. Om vinteren er veien brøytet omtrent halvveis, men når det ikke er snø kan man kjøre helt opp til setra.

 

Om sommeren er det mye som skjer på setra, som er i full drift ca. 4 uker hver sommer med kyr, kalver, griser, høner, sauer, kanin og hund. Etter at Ingunn overtok som budeie har vi økt aktiviteten på setra. Blant annet er det med muligheter for å bli med i fjøset for å lære seg å melke, og barnas dag er et arrangement som er blitt en tradisjon. Melkerommet er bygd om slik at vi kan utnytte melka selv i stedet for å sende den til meieriet.

Dyrene på sætra går fritt og kan oppleves, enten sammen med Ingunn og Stian eller på egen hånd.

 

 

 

Sommeren 2014

 

Servering søndagene 13. og 27. juli 2014

Fra kl. 12.00: kaffe og vafler med rømme og syltetøy.

Fra 14.00 - 17.00: rømmegrøt med spekemat.

All annen servering skjer etter avtale. Servering utenom sesong kan også avtales

 

 

Overnatting

Setra drives som turistseter/besøksseter og kan nå i tillegg tilby overnatting. I setersesongen (juli mnd.) leier vi ut rom med frokost, utenfor sesong leier vi ut rom eller hele Storstuggu med sjølhushold. For øyeblikket er det 3 rom som leies ut ved bestilling. Du kan se bilder av rommene i Storstuggu her.

 

Bli med i fjøset

Se hvor maten kommer fra, og lær deg å melke! Barn og voksne får være med å melke og fôre dyrene på setra. Etterpå spiser vi kveldsmat ved langbordet i Storstuggu. Arrangeres etter avtale - kr 150 per person.

 

 

 

 

 

 

 

Barnas dag 2014 – søndag 20. juli

Barnas dag er en dag med ulike aktiviteter for barn på setra. Det er muligheter for blant annet å hoppe i høyet, natursti, sekkehopp, kaste ball i spann og andre aktiviteter. I tillegg kan man også hilse på dyra som bor på setra. For bare 25 kroner får barna være med på alle aktivitetene. Det er mulig å kjøpe seg kaffe og vafler i Storstuggu.

 

         

 

Priser

Overnatting

Kokhuset

600,- pr. døgn

Storstuggu

600,- pr. rom/døgn

Sengetøy

 

Bli med i fjøset

50,-   pr. pers

 

Per person 

150,-

Barnas dag

25,- pr. barn

 

 

 

For bestilling eller spørsmål angående Hæverfallsetra, trykk på Kontakt Oss i menyfeltet øverst på siden.

 

 

Barnas Naturverden

Setra ble startet opp igjen på grunn av at Barnas Naturverden ble etablert i området. Barnas Naturverden er et turområde spesielt tilrettelagt for barneføtter. Det er bygd tre selehus med korte avstander mellom husene slik at det er mulig for barnefamilier å ta korte turer. Selehusene fungerer som ubetjente hytter i Trondhjems Turistforening. Setra er et utmerket utgangspunkt for turer i dette naturområdet.

 

         

 

 

Fiske

Det ligger flere fiskevann i området rundt setra. På setra selges fiskekort som gjelder fiskevann og elver i store deler av Rennebu kommune. Her kan du få mer informasjon om dette fiskekortet.

 

 

Jakt

Området rundt setra er perfekt for både korte og lengre turer, som gjerne kan kombineres med jakt. I skogen mellom gården og setra selger Skogbyggen utmarksområde jaktkort for hare og storfugl. Det ble i 2013 også åpnet for rypejakt i fjellområdet, bestanden har vært lav i flere år, så det er usikkert om det blir jakt i 2014. Ta kontakt med oss for å høre hvordan det blir.

 

Ta kontakt for nærmere opplysninger.

 

 

 

 

Litt mer om setra

Den eldste bygningen tror vi ble bygd rundt 1769 og er av den typen som er delt i tre rom med inngang på midten. Oppholdsrom i den ene enden, lager- og soverom i den andre. Separatoren stod i lagerrommet. På 1970-tallet ble dette huset restaurert og vi bruker den som hytte.

 

Vedbua er en gammel kornbadstu fra gården, som ble flyttet på setra i 1989.  Her er det også do og et soverom. Før stod det ei gammel høyløe her, denne var i så dårlig forfatning og ble erstattet av den gamle kornbadstua fra gården.

 

         

Gammelstuggu                                  Vedbua

 

I 1902 ble Storstuggu flyttet fra gården Slette i Gisnadalen til Hæverfallsetra. Det var brukt som våningshus der. Vi er usikre på grunnen til at huset ble Sundset gårdens eie, men det var enten betaling for gjeld eller medgift. Jens Halvorsen Slette giftet seg i 1870 med Gjertrud Olsdatter Sundset, disse ble morfar og oldefar Jens Sundsets farfar og farmor. Etter at huset kom på setra ble dette hovedhuset. Det ble setret her frem til 1954 og somrene -58 og -59. Høsten 2006 begynte vi å restaurere huset, og vinteren 2009 stod det ferdig til bruk med tre soverom, stue og kjøkken. Ytterligere 2 soverom, vaskerom og toalett (mulldo) planlegges med det første.

 

Sommeren 2007 ble det som først var planlagt som produksjonslokaler for rømme og brunost gjort om til anneks. Annekset ligger inne på setervangen og er innredet med 3-4 sengeplasser. Det er utstyrt med en liten kjøkkenkrok med gassbluss og utstyr til 6 personer. Det er ei lita sofagruppe inne i hytta. Og utenfor er det støpt en platting hvor det står utemøbler. Du kan se bilder av rommene i Kokhuset her. Priser finner du nederst på siden.

 

         

Storstuggu                                        Kokhuset

 

Det gamle fjøset i lia ovenfor hytta ble revet i 1992 fordi det holdt på å falle sammen. Sommeren 1996 begynte vi restaurering av et gammelt kalvehus. Det nye kalve- og grisehuset ble ferdig året etter. Til restaureringsarbeidet brukte vi tømmer fra låven hjemme på gården, som ble revet i 1992. Senere er det laget plass til høner i et hjørne også. Høsten 1997 startet vi byggingen av nytt seterfjøs og sommeren 1998 var vi på setra 4-5 uker med 9 kyr.  Siden den sommeren har vi vært på setra i 6-8 uker hver sommer. De første somrene var Ingeborg Sundsethaug budeie, men siden 2004 har Ingunn vært her.

 

         

 

 

 

Nyheter:

 

 

NY: 26. Mars '14

 

Priser på leiekjøring for 2014-sesongen er oppdatert.

 

 

 

Les mer

                                                          sundsetgard.no © 2014 - Kontakt Oss